Gästblogg med Eva Swede – utveckla ditt självledarskap

Författad av VeaLearn Utbildning

2019-01-17

Utvecklar ditt självledarskap – för ett bättre arbetsliv

När du tvivlar på dig själv eller inte tycker att du kommer vidare i ditt arbetsliv – ta ett steg tillbaka och ta dig tid för eftertanke. Ta en titt på din självbild. Den påverkar ditt personliga ledarskap och hur du uppfattas. Självbilden kan beskrivas som mitt självförtroende och min självkänsla.

Vad menas med självförtroende – självkänsla och självbild

Mitt självförtroende handlar om min prestation. Det är mina tankar om vad jag presterar och visar för faktiskt resultat i olika situationer. Jag får uppskattning av mig själv eller av min omgivning för mina handlingar. Det är vad min hjärna säger till mig om min förmåga att visa faktiskt resultat. Mina handlingar och min inre presterare bekräftar för mig att jag är kompetent och det stärker ofta mitt professionella rykte.

Min självkänsla handlar om hjärtat, hur jag känslomässigt värderar mig själv. Vilka känslor jag bär på om mig själv. Är jag värdefull eller värdelös? Vår självkänsla påverkar ofta våra relationer. Både till oss själva och till andra. God självkänsla är mitt inre ankare som gör att jag respekterar mig själv och kan hantera motgångar. Lägre självkänsla innebär en inre dialog där jag kritiserar sig själv. Jag duger inte. Jag blir lätt sårbar.

Självbild är min samlade bild av vem jag är. Självförtroende och självkänsla i samverkan eller i strid med varandra. Självbilden kan växla i olika situationer. Två exempel:

Det är inte ovanligt att i en situation ha ett högt självförtroende och prestera bra, samtidigt som min självkänsla är låg och jag känner sig värdelös, hur mycket jag än presterar. ”- Jag är bra på det jag gör men jag känner mig värdelös” Å andra sidan kan jag ha en stark självkänsla men när det kommer till att få något gjort är självförtroendet lågt och jag får inget ur händerna. ”- Jag är en bra person men jag klarar ingenting”

Att stärka ditt självledarskap handlar om att utveckla både självkänsla och självförtroende för att hitta en balans och styrka i din självbild.

Personligt ledarskap är självledarskap i praktiken

Ditt självledarskap manifesteras i mötet med andra ett genom ett personligt ledarskap i din relation till andra genom ditt sätt att agera och kommunicera. Med balans och kontinuitet i din självbild och ett utvecklat självledarskap där du tar dig tid att reflektera är du tydligare för din omgivning.

Fundera på ditt eget självledarskap. Reflektera över om du har en självbild som du är nöjd med. Har du ett bra självförtroende och en bra självkänsla? Hur är balansen mellan dessa?

Är du intresserad av läsa utbildningar inom Personlig utveckling på distans/online se vårt utbud här!

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.