Kompetens är färskvara och din främsta konkurrensfördel

Kompetens är färskvara och din främsta konkurrensfördel

Författad av VeaLearn Utbildning

2019-11-24

Kompetens är färskvara och din främsta konkurrenfördel

Hur gör du för att hålla din kompetens aktuell hela arbetslivet?
Idag är förändringstakten i samhället hög och din kompetens behöver gå i takt med de förändrade kraven och förutsättningarna i jobbet. Du behöver lära genom livet. Idag är det få som kan arbeta hela livet med enbart den kompetens man skaffade sig som relativt ung. Dessutom är det vanligt med 3 – 4 olika inriktningar på sin karriär idag.

I spåret av digitalisering, robotisering och globalisering följer ett behov av att vi anpassar våra kunskaper och vårt beteende i arbetslivet. Frågan är hur vi skapar förutsättningar för lärandet och en utvecklad kompetens genom hela livet. Att lära genom hela livet är idag en självklarhet. Som individer har vi naturligtvis ett personligt ansvar föra att hålla vår kompetens attraktiv för att vi ska kunna tillföra rätt resurser som anställda eller när vi som företag anlitas för ett uppdrag.

Lära genom livet, vinn-vinn för alla

Du som är arbetsgivare kan idag skapa ännu bättre resurser än tidigare. Ta tillsammans med dina medarbetare fram en plan för individuell och gemensam utbildning. Den behöver möta upp de behov av kompetens företaget har idag och även ta höjd för framtida utmaningar. Dessutom är det viktigt att hitta sätt att omvandla kunskap till kompetens och praktisk tillämpning inom ramarna för er organisation.

Digitaliseringen har även fört med sig att det är så oändligt mycket enklare och billigare idag än tidigare att utbilda sig. Det går att skapa en kombination av olika utbildningsformer, metoder och utbildare som passar just ditt företag. Upptäck och ta tillvara det. En utbildningsplan för medarbetare, chefer och team ska kompletterar företagets kompetensförsörjningsplan. Då finns det idag en bra möjligheter och verktyg för att skapa en bra och utvecklande arbetsmiljö. Det leder i sin tur till konkurrensfördelar för er verksamhet.

Kunskap bär man med sig hela livet. Kompetens, förmågan att tillämpa och omsätta sin kunskap i handling kräver kompletteringar utifrån de behov och omständigheter som råder just nu.

Skribent: Eva Swede

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.