4 ledarskapstrender för 2019

Författad av VeaLearn Utbildning

2019-02-07

4 ledarskapstrender för 2019

Frågan om hur man på bästa sätt underhåller och förvaltar företagets mänskliga resurser har varit en återkommande fråga i ledarskapssnacket under en lång tid. I en ständigt brusande värld med alla möjliga teorier och lösningar så finns det ett motto du bör ha som ledord inför 2019; (och kanske alla kommande år framöver?) “keep it simple” – håll det enkelt!

1.KEEP IT SIMPLE – HÅLL DET ENKELT


De senaste åren så har flertalet organisationer valt att gå ifrån de mer komplexa strukturer och modeller som tidigare implementerats för att göra plats åt enklare tillvägagångssätt. En vilja och ett behov till att förenkla organisationen och dess skikt har blivit synlig. Kortare och färre steg i de modeller som används för att lösa problem sopar även undan potentiella missförstånd som kan uppstå i en mer komplext uppbyggd organisation. Du kan läsa mer detaljerat om denna trend här: Deloitte Global Human Capital Trends

2.SE ÖVER OCH UTVÄRDERA DIN EGEN PRESTATION

Att vara chef handlar många gånger om att förvalta och underhålla sina anställdas prestationer, men hur ofta utvärderar du din egen? Kanske vågar du be om feedback direkt från dina anställda och de som arbetar med dig dagligen? Eller så sätter du dig ner och utvärderar dig själv; ditt arbete och vad du presterat den senaste veckan eller månaden. Kommunikation – det nötta ordet- är faktiskt vad som kommer driva både dig som ledare och dina anställda framåt. En välsmord tvåvägskommunikation med de anställda vad gäller förväntningar och mål kommer bidra till en tydligare målbild för medarbetarna. Något som i sin tur bidrar till ökad motivation och produktivitet.

3. GÖR MINDRE, LED MER

HR och chefer har mer eller mindre blivit processdsesigners. Ledarskaps- och managagement- problem är oftast av den enklare sorten som till stor del kan lösas med enkla metoder som gör att man lär sig av sina misstag. Konceptet “Trial and error” är en funktion som i de lärande organisationerna används flitigt. Men istället kanske man använder sig av beteckningar som “utvärdering och lärande”. Med det sagt, kan du som ledare dra nytta av att låta dina anställda få friheten att ta fler egna beslut och lösa saker på sitt sätt. Även om detta kanske betyder att de inte gör exakt som du som chef hade gjort det?  Om du istället tar ett steg tillbaka och faktiskt coachar och leder istället för att hands-on göra, så kan du istället se till så att både du och medarbetarna växer i era respektive roller.

4.GLÖM 9-5

Forskning och studier har visat att långa dagar gör dig mindre produktiv. Organisationer, ledare och chefer, behöver se över arbetstiderna och sätta individuell prestation i fokus. Oavsett när arbetet utförs och vart den anställde befinner sig rent fysiskt.

Så genom att erbjuda möjligheter som att få jobba “på språng”; hemma eller bara flextid utanför den typiska 9-5 kontorsmiljön kan faktiskt göra underverk för dina medarbetares produktivitet. När du som chef och arbetsgivare visar förståelse för att dina anställda har ett privatliv, och därmed låter de anställda få möjlighet att, i viss mån, kunna bygga arbetstider runt detta, kan i bästa fall generera en stor känsla av lojalitet från den anställda och även mer effektiv arbetstid förutsatt att den planerats väl. Således blir “Frihet under ansvar” ett motto som passar perfekt in i detta moderna arbetsklimat.  

—————————————————————————————————————-

källa: https://www.ypo.org/author/real-leaders/

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.