fbpx
 

Dummare av två veckor vid poolen?

Dummare av två veckor vid poolen?

Blir vi dummare av semester?

2015 konstaterade en tysk forskare att vi i vissa fall kan bli dummare under semestern. För lång sysslolöshet och minimal rörelse skapar en typ av syrebrist i hjärnan som faktiskt minskar nervcellernas funktion. Enligt somliga forskare kan en två veckors semester vid poolkanten sänka din IQ med hela 20 poäng!

Men, det finns flera knep att hålla den lömska “hjärnförlamningen” i schack. Bl.a. genom att läsa, lösa korsord och ta en promenad för att aktivera och utmana den avslappnade hjärnan.

Om du kommit tillbaka från semestern och upplever det svårare än vanligt att minnas detaljer i ditt vardagliga arbete så kan semesterstämningen även här vara boven i dramat. Minnen är mycket beroende av sinnen och känslor, och har du samma sinnesstämning som när du la något på minnet är chansen större att du kan återkalla detta snabbare än om situationen är en annan.

Så när semesterkänslan lindat in dig i en solig känsla av avslappning och välbefinnande kan det löna sig att spänna axlarna och nacken en smula för att komma ihåg de där detaljerna som du memorerade precis innan midsommar, och den välbehövda semestern!

Skämt åsido, så hoppas vi på VeaLearn att ni tar tillvara på sommaren och er lediga tid, glöm inte att koppla av och koppla bort!

 

källa: Illustrerad vetenskap, #12, 2016

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.