fbpx
 

Utmaningen att leda utan att vara chef

Utmaningen art leda utan att vara chef - Blogg VeaLearn

Utmaningen att leda utan att vara chef

Många är ledare utan formellt chefsmandat. Några exempel är teamledare och ledare för ett utvecklingsarbete. Det kan även vara den som ansvarar för koordinering av arbetsrutiner eller har samordningsuppgifter som till exempel schemaläggning. 

Du som leder och samordnar utan att vara chef har ofta en god kompetens inom det sak- och ansvarsområde där ni ska uppnå resultat. Den stora utmaningen att leda utan att vara chef är vanligtvis ledarskapet. Det kanske inte är en så tydlig uppgift i det första skedet utan du märker det när du börjat jobba i den nya rollen.

Förmågan att vara en bra ledare är något som vi behöver utveckla genom hela livet oberoende av vilken roll vi har i arbetet. Hur du agerar i ditt arbete bygger i grund och botten på ett samspel mellan ditt självledarskap och ditt personliga ledarskap.

  • Ditt självledarskap, hur du leder dig själv, självkännedom och vad du vill göra
  • Ditt personliga ledarskap, hur du väljer att samarbetet med andra personer

När du har rollen att leda ett arbete, en uppgift eller en grupp utan att vara chef, utökas ansvarsområdet och vad du behöver kunna. När ansvaret ökar, därför behöver du fler verktyg för att utveckla ditt ledarskap.


Här följer exempel på vad du kan behöva behärska och utveckla:

  • Coachande ledarskap, coachande samtal och feedback
  • Självinsikt, motivation och förmåga att lyssna aktivt
  • Planering och tidsanvändning för att nå uppsatta mål och göra rätt saker
  • Hur jag leder möten som skapar delaktighet och motivation
  • Hur jag motiverar samt hanterar mina egna och mitt teams utmaningar

Även om du inte har ett formellt chefsmandat kan du behöva internt stöd från din chef och fortbildning för att utveckla ditt ledarskap och få alla som är involverade i ditt arbete att bidra till ett bra resultat. Ett bra ledarskap gör att du och ditt team ökar möjligheterna att nå de gemensamma målen.

Nyhet – nytt kompetenspaket med tema ” Att leda och samordna utan att vara chef”

Vi erbjuder ett kompetenspaket med inriktning på att leda och samordna utan att vara chef. Kompetenspaketet består av i tre onlineutbildningar från erfarna utbildare, föreläsningar samt en fackbok ”Alla är vi ledare – metod för hälsofrämjande arbetsplats” Boken och de tre utbildningarna i kompetenspaketet ger dig en bra grund för att samordna och leda utan att vara chef.

Viktigast av allt – du får verktyg som beskriver ledarskapet ur olika aspekter. Alltifrån ditt eget ledarskap till konsten att leda andra och nå ett resultat som du vill uppnå. Dessutom ingår övningar som du kan göra själv eller tillsammans med ditt team.

Läs mer om kompetenspaketet ” Att leda samordna utan att vara chef här!

Skribent Eva Swede, utbildningskonsult, VeaLearn utbildning

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.