Betydelsefulla möten vid distansarbete – VeaLearn

Ta svåra beslut vid distansarbete- blogg VeaLearn

Författad av VeaLearn Utbildning

2021-03-16

BETYDELSEFULLA MÖTEN VID DISTANSARBETE 

Vid distansarbete kan det kännas ensamt ibland när du ska ta beslut. Det är inte bara att ta några steg bort till kollegan och bolla lite eller gå förbi fikarummet för ett spontanmöte. Hur påverkar distansarbete dina beslut? Fundera en stund

Distansarbeta kan å ena sidan ge utrymme till att fundera i lugn och ro. Samtidigt kan distansarbete leda till att du fastnar i dina egna tankar när du inte har någon i närheten att ”bolla” med. Det kan vara svårare att fatta nödvändiga beslut i din dagliga verksamhet. Den fysiska distanseringen gör det svårt att möta kolleger, kunder eller leverantörer och stämma av frågor som för arbetet framåt. Många saknar ”riktiga möten” eftersom digitala möten inte ger oss samma utrymme för spontanitet och nya idéer. (Om vi inte ”planerar” för spontanitet.) Slutsatsen är att vi av flera skäl kan känna oss ganska ensamma i beslut vi ska ta i våra jobb. Framförallt kan vissa beslut bli liggande onödigt länge och på så sätt försenade.

5 förslag på vad du kan göra för att förenkla dina kontakter och stärka dig i dina beslut

  • Förberedelser inför olika typer av samtal och möten (digitala och fysiska) ger större tydlighet och är en nyckel till att föra verksamheten framåt.
  • Funderar på vilka personer du skulle behöva stämma av med. Skapa rutiner för korta avstämningsmöten så att dina frågor inte blir liggande för länge.
  • Se till att agendan på möten är tydlig och tidsatt men att det även finns utrymme för ”egna tankar” och viss spontanitet. Kanske behöver ni mer tid till spontanitet på era möten när arbetar från olika platser?
  • E-post och text är bra till avstämningsfrågor. Men kom även ihåg att använda telefonen där ni kan utbyta tankar med fler nyanser än i text. I ett samtal går det ibland snabbare att få fram underlag för ett bra beslut.
  • Ge plats för möten och samtal med eller utan tema. Kom överens med en eller flera personer att ni ska ta en digital fika eller lunch. Det medför att ni skapar utrymme för kittet i arbetet, att småprata samtidigt som ni ser varandra.

Sammanfattningsvis

Efter väl förberedda möten med rätt personer i rätt kanaler bör du ha bättre förutsättningar att fatta beslut i ditt dagliga arbete än om du enbart sitter på distans och funderar själv. Om du arbetar i ett team har alla något att vinna på att ni utbytt information och kommunicerat i rätt kanaler. Möjligheten uppnå gemensamma mål är större när du delar med dig och lyssnar på vad andra har att säga.

Ett annat sätt att känna sig tryggare i sina beslut är att du fortbildar dig och uppdaterar din kunskap. Fler och fler arbetar delvis hemifrån åtminstone. Det förväntas leda till en kraftfull förändring i dagens sätt att arbeta. Vi har ett brett utbud av utbildningar inom 24 ämnesområden. Få ny kunskap och effektiv kompetensutveckling genom våra utbildningspaket! 

Distansarbete. Att anlita en coach -Coachpaket - individuell coaching och proffestionellt stöd

 

Eva Swede är VeaLearns utbildningskonsult samt coach och utbildare inom ledarskap, förändringsledning och företagande. Driver även företaget Fri och Stark sedan 2007. Se gärna Coachpaket – personlig utveckling och professionellt stöd 

 

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.