Hållbart medarbetarskap ger större engagemang och arbetsglädje.

Hållbart medarbetarskap ger större engagemang och arbetsglädje. - blogg Vealearn 2022, komp

Författad av VeaLearn Utbildning

2022-07-12

ållbart medarbetarskap ger större engagemang, Rauno Juustovaara

Hållbart medarbetarskap ger större engagemang och arbetsglädje menar Rauno Juustovaara, utbildare hos VeaLearn. Han tar upp medarbetarskap, hållbart medarbetarskap och begreppet medledare i veckans blogg. Vi presenterar också en ny kommande utbildning.

 

 


Det finns fler medarbetare än chefer och ledare på arbetsplatserna. Hur kan vi få ett mera och större engagemang av våra medarbetare, för det är ju ändå medarbetarna som gör jobbet?

 

I samskapandet av lösningar känner vi starkare engagemang, ökad motivation och vi mår bättre. Organisationer med högt engagemang så ökar lojaliteten med 10%, produktiviteten med 20% och lönsamheten med 21%. Enligt Gallup 2019. Vem vill inte det?

 

Vad menas med medarbetarskap?

Begreppet hållbart medarbetarskap handlar om beteenden och förhållningssätt till sig själv som medarbetare. och till sin grupp av medarbetare samt sin organisation och företag.

 

Definition av medarbetarskap enligt ett vetenskapligt och teoretiskt sätt, Stefan Söderfjäll: ”Medarbetarskap utgörs av de förhållningssätt och beteendemönster som en medarbetare uppvisar i sitt arbete för att genomföra sina arbetsuppgifter, för att integrera och samverka med sina arbetskamrater och för att vara en del av och representera den organisation som är hans eller hennes arbetsgivare”

 

Medarbetarskap innebär med andra ord mer än medarbetarens ansvar och förhållningssätt till sina arbetsuppgifter. Det finns förväntan på medarbetaren att bidra till den sociala omgivningen samt representera och utgöra en del av organisationen och dess kultur, som utgör arbetsgivaren.

 

Begreppet medledare kommer upp mer och mer i samband med medarbetarskap. Vad betyder det?

 

Ledarskap och medarbetarskap går hand i hand med varandra. Kort sagt kan vi säga att en medledare är tillitsfulla medarbetare. Rollen som chefens förlängda arm med samma vilja och funktion att skapa engagemang i verksamheten. För att få en välmående organisation måste ”det goda ledarskapet” utvecklas tillsammans med ”det goda medarbetarskapet”. Det går inte att utesluta den ena för det andra!

 

Som ledare/medarbetare vill jag:

  • Ta ett tydligare ansvar för kommunikation och samarbete med chef och med mina andra medledare.
  • Ett större engagemang för uppdraget och tycker om att tillsammans uppnå det vi har kommit överens
  • Förstå vikten av tydlighet i mitt arbete och förväntar detsamma av min kollegor och chefer. Vad förväntas av mig och vad jag förväntar av mina kollegor och chefer.

 

 

Vad innebär då hållbart medarbetarskap?

”Jag har ett arbete jag brinner för och går dit för att jag vill, inte för att jag måste”

 

Hållbart medarbetskap innebär att jag får stöd i den personliga utvecklingen och få bekräftelse av mina medledare, kollegor och chefer. Genom utbildning och ny kunskap kan jag bidra till företagets utveckling. Hållbarhet innebär att jag har möjlighet att själv styra mitt arbete utifrån min kompetens och erfarenhet, och det uppdrag jag har fått. Hållbart ledarskap innebär också att kommunikationen är öppen och transparent.

 


 

Nyhet – uppstart för ny medarskapsutbildning hösten 2022!

I höst startar vi utbildning ”Medarbetarskap – hållbarhet, utveckling av medledare”. Den sker i samarbete med Juust.se och Rauno Juustovaara. Utbildningen är en heldag och den kommer att gå både som öppen utbildningen( dvs fysiskt i Stockholm) och som företagsintern. En perfekt uppstart med erbjudandet med att ”Gå två för en” inför hösten 2022″ Gäller t.o.m. den 31/8!

 

Utbildningen vänder sig till dig är chef, ledare och andra medledare som vill utveckla och förstå begreppet medarbetarskap och vilka krafter som finns i medarbetarna. Få nycklar till att stötta och engagera medarbetarna till känna och uppleva ”jag älskar mitt jobb” Målet med utbildningen är att förstå begreppet medarbetarskap och hur ledarskapet anpassas till det. Få verktyg att använda för att lyfta medarbetskapet i företaget.

 

 

I utbildningen kommer Rauno ta upp bland annat:

  • Definition
  • Begreppen pålitlighet, adaptivitet och proaktivitet
  • Motivation och drivkrafter, SDT självbestämmande teorin
  • Ledarskap och medarbetarskap
  • Utvecklande ledarskap/transformerat ledarskap

 

 

Målgrupp: Utbildningen riktar sig till som är chef, ledare fackligt förtroendevalda och medarbetare.

 

Läs mer om ”Medarbetarskap – hållbarhet, utveckling av medledare” här. Flera kursdatum att välja på!

 

Kontakta oss gärna för rådgivning eller offert!

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.