fbpx
 

Hur du blir trygg som ny chef

Hur-du-blir-trygg-som-ny-chef-Vealearn utbildning

Hur du blir trygg som ny chef

Att känna sig trygg som ny som chef är alltid en utmaning. Oberoende om du är på din tidigare arbetsplats eller om du har bytt arbetsgivare. På en ny arbetsplats är du som chef ett oprövat kort. Förväntningarna du möter kan vara allt från rimliga till orimliga. I värsta fall har dina medarbetare inga förväntningar alls.

Har du fått en ny roll som chef på din arbetsplats efter att tidigare ha varit medarbetare? Då finns det redan en bild av dig, men i din tidigare roll. Då kan du behöva jobba en del med dig själv. Allt för att på ett tydligt sätt visa dina medarbetare att du axlar den nya rollen som chef

VILKEN KUNSKAP OCH KOMPETENS BEHÖVER DU UTVECKLA SÅ ATT DU BLIR TRYGG SOM NY CHEF?

Här är några av de saker du behöver ha koll på för att känna dig trygg som ny chef.

  • Se till att du förstår vad din roll som ny chef innebär och även de andra rollerna i ditt team. Hur ser arbetsfördelningen ut? Hur är ni organiserade? Vilka förväntningar finns hos dig själv och hos andra?
  • Zooma ut till ett helikopterperspektiv då och då så att du förstår hela organisationen. Vilka är ert syfte, era mål och hur ska ni nå dem tillsammans? Vilka händelser i omvärlden påverkar er på kort och lång sikt?
  • Utveckla din förmåga att kommunicera på ett lönsamt sätt. Använd ett coachande förhållningssätt. Det innebär att ge återkoppling på ett bra sätt och att verkligen lyssna. God kommunikation är kittet när du leder ditt team. Det är även A och O i samarbetet med den övriga organisationen. Samt en viktig pusselbit för en bra arbetsmiljö och hållbara människor.
  • Håll sak-kompetensen inom ditt ansvarsområde aktuell så att du kan sätta riktningen och målen för teamets gemensamma arbete och resultat.
  • Se till att du förstår vad dina medarbetare gör och lyssna till deras kompetens. Se samtidigt till att du är tydlig med vad de förväntas leverera.
  • Utveckla ditt självledarskap och din inre kompass kontinuerligt.
  • Öva på din tillit till ditt inre och till din omgivning. Det gör att du inte hamnar i fällan att arbeta med fel saker.

    Med andra ord, akta dig för ”micromanagement” att styra på detaljnivå. Även du behöver vara hållbar och känna dig trygg som ny chef.

Sammanfattningsvis hur du blir trygg som ny chef!
Se till att ha koll på de mest grundläggande punkterna som jag räknade upp ovan. Addera sedan dina egna viktiga erfarenheter och behov.

Nytt utbildningspaket inom ledarskap!

På VeaLearn har vi ett nytt utbildningspaket för dig – ”Ny som chef”. I den utbildningen lär du dig och får träna på det vi gick igenom i punkterna ovan. Du får en grundläggande utbildning, I den finns verktyg som gör att du kan möta utmaningar och känna dig trygg i din roll som ny chef. Med din nya kompetens kan du utveckla din egen ledarstil på ett sätt som känns tryggt och rätt för dig.

Här kan du läsa mer in kompetenspaketet – Ny som chef – chefsutbildning online”

Skribent, Eva Swede, Utbildningskonsult, VeaLearn utbildning

No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.