Pepparkakor gör oss snälla – men vet någon varför?

Peppakakor gör dom oss snälla- blogg Vealearn (komp)

Författad av VeaLearn Utbildning

2021-12-17

Pepparkakor och deras förmildrande effekt

Att man blir snäll av pepparkakor är något som de flesta av oss fått höra sedan barnsben, men har detta uttryck någon djupare och mer faktaförankrad mening?

VeaLearn dök ner i pepparkakans arkiv i hopp om att få fram en teori som kunde ge lite tyngd åt detta i övrig tomma påstående.

Vi hittade faktiskt något som skiljer från dagens recept och kan vara anledningen till att man en gång i tiden faktiskt fysiskt kunde bli snäll av bakverken.

Det hävningsmedlet som man använde sig av i den gamla världens pepparkaksrecept var en ingrediens som hette pottaska. Pottaskan hade ett relativt brett användningsområde på sin tid och var bland annat ingrediens i några av dåtidens läkemedel – bl.a. mot magknip. Därför sägs det att pepparkakor gjorda med de föråldrade recepten kunde fungera som en typ av lindring mot värkande och molande magar. När magontet försvann gjorde det sura och puttra humöret detsamma.

Men vad gör man de dagar om året då man inte har tillgång till ett obegränsat antal pepparkakor?

Eller hur gör man för att på bästa sätt förvalta den snällhet som pepparkakorna har gett?

Det finns flera chefer som förstått fördelarna med att vara snäll, Patrik Westander är en av dom. Patrik är VD på PR-byrån ”Westanders”, en arbetsplats som värderar snällhet så högt att man några år sedan började satsa på en företagsintern kurs i snällhetskultur. Vi har lånat Patriks 5 tips på hur man som medarbetare kan agera för att bidra till en snällare arbetsplats.

1. Säg hej till alla på jobbet när du kommer på morgonen, det ökar samhörigheten.

2. Visa personligt engagemang, entusiasm smittar av sig.

3. Ge mycket beröm!

4. Våga göra fel och var öppen med det. Man lär sig av sina misstag.

5. Förvänta dig mycket av dina kollegor och ge dem stort förtroende. De kommer att agera därefter.

Vill du läsa om ” Konsten att vara snäll” kan du läsa Stefan Einhorns bok. Den finns både i pocket, e och ljudbok hos exempelvis Adlibris eller om du har BookBeat i ditt utbildningspaket så finns den även där. ”Begreppet ”snäll” kopplas ofta till egenskaper som dumhet, naivitet och undergivenhet. Stefan Einhorn lägger en helt annan innebörd i ordet: ”För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta.” Den snälla människan är minst av allt dum, tvärtom mycket klok, eftersom hon har förstått att det vi gör för andra gör vi också för oss själva. Men snällhet är en egenskap som måste förvaltas med gott omdöme. Att vara snäll på ett äkta, positivt och gott sätt är verkligen en konst. ”

 

Trevlig helg!

Utbildningsmäklare och grundare till VeaLearn Utbildning. Lisbeth Halldin
Lisbeth Halldin
Utbildningsmäklare och grundare   

Konsten att vara snäll

 

Konsten att vara snäll

 

Du kanske också gillar…

0 kommentarer