Vad gör en förändringsledare, förbättringsledare och projektledare egentligen? Det finns roller som kan behöva förtydligas i en organisations utvecklingsarbete.
- Förändringsledare
- Förbättringsledare
- Projektledare
De har ledande uppgifter i tre olika modeller för utvecklingsarbete. Det finns likheter och skillnader mellan rollerna och utvecklingsarbetet. Här får du en kort introduktion.
Förändringsledare och förändring
Förändring är en del av företagets långsiktiga utveckling. Omvärldsförändringar, kundens behov och organisationens mål initierar att man behöver förändra delar av verksamheten. Förändring sker ofta under ett stort mått av osäkerhet inför det slutliga resultatet. Därför behöver du inte enbart verktyg och modeller för förändringsarbetet. Du behöver även förstå hur du får med dig dina medarbetare.
Som förändringsledare är det nödvändigt att använda ett agilt arbetssätt. Det innebär att du arbetar följsamt utifrån händelseutvecklingen. Förutsättningarna för er att genomföra förändringsarbete skapas och förändras fortlöpande över tid. Medarbetare som känner sig otrygga inför en förändring behöver hjälp att hitta sin motivation och vilja att bidra. Som en följd av det är det viktigt att du utvecklar din förmåga att leda under osäkerhet.
Förbättringsledare i förbättringsarbetet
Förbättring och uppföljning sker genom ett systematiskt förbättringsarbete i vardagen. Ett vedertaget verktyg för förbättringsledaren är att arbeta med Lean. Det är en filosofi som grundades av Toyota för att stoppa resursslöseri och möta kundens behov. Det visade sig vara ett bra arbetssätt så följaktligen spred det sig över världen. Lean har visat sig vara ett sätt att förbättra både kundvärdet och arbetsmiljön och samtidigt spara tid och pengar.
Med en tydlig metod som Lean förbättrar ni succesivt kvalitén. Steg för steg finslipar du och dina medarbetare era arbetsprocesser och resultat. Ofta har man två förbättringsledare som delar på att leda arbetet. Viktigast av allt är att ni involverar hela teamet och det sker dagligen. Det sker genom korta möten, fortlöpande dokumentation och uppföljningar.
Projektledare och projekt
Projekt har ett konkret mål, en början, ett slut, en tidsram och en budget. Det är ett arbete med en tydlig start, ett slut och ett önskat resultat. Projektledaren driver projekt med utpekade mål och ramar som tid, pengar och resurser. Exempel på sådana projekt är: Bygga en fastighet, byta till ett nytt ekonomisystem eller att ta fram en ny produkt eller tjänst.
Det finns en mängd vedertagna projektarbetsmodeller och verktyg att arbeta med. I större projekt har man en mängd utpekade projektroller som beställare, styrgrupp, projektledare, projektmedarbetare med flera. I små och mer begränsade projekt är det ofta enbart en beställare och en projektledare. Dessutom är ramarna, målet och resurserna i dessa ofta lite mer luddiga.
Sammanfattning
Om du väljer rätt arbetssätt för dina utvecklingsprojekt ökar förutsättningarna för ett önskat resultat. Alla arbetssätt kan användas både i företag som producerar fysiska produkter och i tjänsteföretag. Viktigast av allt är att ju tydligare beställningen av uppdraget är, desto lättare är det att leda det.
Om du är nyfiken på att utveckla din kompetents inom dessa områden har vi två utbildningspaket. De två utbildningspaketen kompletterar varandra, läs mer om dessa två i länkarna nedan. Den första länken är vårt ”Utbildningspaket inom förändringsledning och förbättringsledning” samt en del av utbildningen som även visar hur du genomför detta på hybridarbetsplatser.
Se vår utbildningspaket Förändringsledning – Ledarskapsutbildning online
Den andra länken går till vårt ”Kompetenspaket med grundkurs och fördjupning för projektledare”. Det här är en bra utbildning att ha som grund för den andra utbildningen. Men inte nödvändig.
Se länk: Projektledningsutbildningar – Kompetenspaket för projektledare online
Skribent, Eva Swede, Utbildningskonsult.
0 kommentarer