Chefen i ny roll och lagstadgat ansvar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Författad av VeaLearn Utbildning

2017-02-13

Chefen i ny roll och lagstadgade ansvar för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Har du den koll du behöver? 

Chefen får nya krav på hälsofrämjande, utvecklande och rehabiliterande åtgärder. Det handlar b.la om att du som chef ska arbeta hälsofrämjande och se till att medarbetarna har:

  • en balans mellan krav och resurser,
  • att arbetsinnehållet är tydligt, enkelt att prioritera, och att få stöd
  • att arbetstiden är inom ramarna i en digital värld
  • att ha fungerande rutiner för om kränkande särbehandling uppstår

Enbart under januari till september 2016 var närmare 84.500 personer sjukskrivna någon gång och fick ersättning från Försäkringskassan för dessa diagnoser. Dessutom ser man det är allt fler yngre människor som drabbas av psykisk ohälsa. De som har flest sjukskrivna är i åldern 30 – 49 år.

Psykisk ohälsa ökar bland män.

Försäkringskassans siffror att psykisk ohälsa drabbar nu allt oftare män. Orsaken är inte riktigt fastställd men en orsak kan vara att även männen har fått ökat ansvar för familj och hushåll, Det finns också kulturella skillnaden, männen uttrycker det i mer fysisk smärta, i alkohol eller försöker klara sin depression på egen hand. Tack vare den nya föreskriften så har problemen belyst på ett annat sätt, kunskaperna ökar i företagen och hos de anställda och man ser att det är legitimt att ta upp psykisk ohälsa och söker hjälp. 

Vilken är den vanligaste diagnosen?
Den vanligaste diagnosen är anpassningsstörningar och stressreaktioner. Även antalet fall av återkommande depressioner ökar. Bakom dessa siffror ligger b.la en otrygghet på arbetsmarknaden, det enorma informationsflödet och ett alltmer gränslöst arbetsliv som lätt spiller över på fritid och privatliv. Vi har också ökat våra inre krav på oss själva genom att vi ständigt jämför våra liv och prestationer på sociala medier.

Chefer och ledare nu har ett stort lagstadgat ansvar i att främja och förebygga, och till det behövs nya kunskaper och bra utbildning.

Fredrik arbetar som kommunikationsansvarig på ett större företag. Han är nyanställd och fick en högre lön är sina kollegor. Han är mycket kompetent och kommer ofta med förbättringsförslag. Detta gillas inte av de övriga medarbetarna som tycker det är bra som det är. De klagar på Fredrik till chefen och säger att han är omöjlig att arbeta med och en riktig ”besserwisser.” Chefen lyssnar men agerar inte. Kollegorna slutar att prata med Fredrik och ”glömmer” att bjuda in honom till viktiga möten och afterwork aktiviteter. Fredrik pratar med chefen som avfärdar det hela med att han inte ska ta det så personligt-”dom är bara avundsjuka.” 

Situationen fortgår och Fredrik känner sig helt ensam och börjar må dåligt. Han blir till slut sjukskriven.


 Hur hade du som ansvarig chef agerat i den här situationen? Kommentera gärna hur du tänker i den här situationen.(organisatorisk och social arbetsmiljö och från en plan mot kränkande särbehandling)


Cattis Olsén, ansiktsbildCattis Olsén, föreläsare, utbildare och coach är bland annat utbildare hos VeaLearn.

Aktuellt just den 5 april i Nacka Strand med en tredagars utbildning  ” Certifierad handledarutbildning inom organisatorisk och social arbetsmiljö”. Platser finns kvar – läs mer om utbildningen och anmäl dig här 

Gå två och få 25 % rabatt den 5/4 i Nacka Strand på vår endagsutbildning
Anmäl och gå vår vår endagsutbildning ” Vägar och och vinster med organisatorisk och social arbetsmiljö” 

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.