Officiella stressfria dagen: Hantera stress och skapa balans i livet

Vi firar den officiella stressfria dagen 2024 - VeaLearn - stresshantering

Författad av VeaLearn Utbildning

2024-05-28

Vi firar officiella stressfria dagen: Hantera stress och skapa balans i livet 

Idag firar vi den officiella stressfria dagen. Den infaller alltid den 28 maj och är tillägnad att uppmärksamma vikten av att hantera stress och att skapa en lugnare, mer balanserad livsstil. Hos Vealearn är vi stolta över att erbjuda ett brett utbud av diplomerade onlineutbildningar som hjälper dig att bemästra stresshantering och skapa ett mer harmoniskt liv.


Varför är stresshantering viktigt?

Stress är en naturlig del av livet, men när den blir långvarig kan den ha allvarliga konsekvenser för både fysisk och psykisk hälsa. Här är några skäl till varför stresshantering är avgörande:

 • Fysisk hälsa: Långvarig stress kan leda till hjärtproblem, högt blodtryck och andra hälsoproblem.
 • Psykisk hälsa: Stress kan orsaka ångest, depression och utmattning.
 • Produktivitet: Genom att hantera stress effektivt kan du förbättra din koncentration och arbetskapacitet.
 • Relationer: Mindre stress kan leda till bättre relationer både på jobbet och i privatlivet.

 


Tips för en stressfri dag,  varför inte prova några av dessa enkla men effektiva tips för att minska din stress?

 1. Ta en paus: Ge dig själv tid att slappna av, även om det bara är några minuter.
 2. Andningsövningar: Djupa andningsövningar kan hjälpa till att sänka stressnivåerna snabbt.
 3. Motion: Fysisk aktivitet, som en kort promenad, kan göra underverk för din stressnivå.
 4. Koppla bort: Stäng av elektroniska enheter och tillbringa tid i naturen eller med en god bok.
 5. Prioritera dina uppgifter och fokusera på de viktigaste först.
 6. Öva bra tidshantering genom att sätta realistiska deadlines och hålla sig till dem.
 7. Håll dig organiserad genom att föra en att göra-lista och använda verktyg som kalendrar och påminnelser.

Att hantera stress är en pågående process – med rätt verktyg och kunskap kan du skapa en mer harmonisk och stressfri vardag.

Flera rapporter påvisar att den arbetarelaterade stressen ökar bland de svenska företagen och i organisationer. Unionens årliga rapport, Arbetmiljöbarometern 2023 visar att 65 % av arbetsmiljöombuden anger att stress och arbetsbelastning är den viktigaste frågan att arbeta med. Enligt Unionen är de vanligaste orsakerna till att stress uppstår på arbetsplatsen är dessa:

 • Hög arbetsbelastning
 • Otydlighet i ansvar,
 • Mandat och befogenheter samt
 • Bristande ledarskap.

Enligt Försäkringskassan betalades ut 39,5 miljarder i sjukpenning under 2022. Den största delen gick till stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner. Det visar Försäkringskassans rapports ”Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv”  som släpptes under december 2023. 

Särskilt oroande är att stressnivåerna är högst bland yngre arbetstagare och kvinnor. En stor del andel rapporterar psykiska påfrestningar på grund av höga arbetskrav och bristande stöd från arbetsgivare 

Rapporterna understryker vikten av att arbetsgivare implementerar strategier för att hantera stress och främja en hälsosam arbetsmiljö. Den pekar också på behovet av utbildning och verktyg för att hantera arbetsrelaterad stress. Vilket gör att våra onlineutbildningar hos VeaLearn särskilt relevanta och viktiga. Behöver du/ni coaching eller ubildning i på plats så erbjuder vi även detta.


För att effektivt motverka stress och förbättra välbefinnandet på arbetsplatsen erbjuder vi flera diplomerade onlineutbildningar, såsom:

Stresshantering och Mental Ergonomi – Lär dig att hantera stress genom att förbättra dina mentala arbetsvanor och skapa en ergonomisk arbetsmiljö för sinnet.

Resiliens och Självledarskap – Utveckla tekniker för att hantera stress, öka din återhämtningskraft och förbättra dina självledarskapsfärdigheter.

Stresshantering och Meditation – Få värdefulla tips och råd för att minska stress och förändra ditt fokus i vardagen.

Konsten att fokusera i en stressad värld –  Lär dig att uppnå flow och undvika negativ stress genom praktiska tips och ny hjärnforskning.

Stresshantering och utmattningssyndrom för vårdpersonal –  Få effektiva metoder för att hantera stress och utmattning, speciellt utformade för
vårdpersonal.

Utveckla Ditt Självledarskap Inifrån och ut –  Förbättre ditt självledarskap och hjälp dina medarbetare att bygga positiva, hållbara utvecklingsstrategier.

OSA – organisatorisk och social arbetsmiljö  Utbildningen tar upp olika faktorer som orsakar ohälsa exempelvis som ohälsosam arbetsbelastning, jobb som psykiskt påfrestande, kränkande särbehandling, mål för de sociala och organisatoriska arbetsmiljö.

Psykosocial arbetsmiljö onlineutbildning för chefer och medarbetare
Denna onlineutbildning är speciellt utformad för att hjälpa dig som chef eller medarbetare att skapa och hantera en hälsosam psykosocial arbetsmiljö. Utbildningen för chefer och medarbetare ger dig konkreta råd och verktyg för att identifiera och hantera situationer som uppstår i relation till den psykosociala arbetsmiljön.

Desstutom finns det utbildning inom BAM – SAM och BAM-SAM-OSA – chefsutbildning.Se i länken i Arbetsmiljö som jag hänvisar till nedan.


I VeaLeans bokhandel hitta du fackboken


Fackboken Vägra Väggen som blev årets HR- bok 2021. En fackbok som erbjuder konkreta verktyg och metoder för att förebygga stress och främja hållbar återgång i arbete.

Läs mer på vår hemsida och i våra utbildningsområden Arbetsmiljö & hälsa och Personlig utveckling och självledarskap.Ta chansen och lär dig mer om stresshantering. Dessutom har alla  streamde onlineutbildningar gratis delmoment så du kan faktiskt få flera ”miniföreläsningar” helt fritt!


Sammanfattning

Den officiella stressfria dagen är en perfekt påminnelse om att prioritera vår mentala och fysiska hälsa. Hos Vealearn är vi engagerade i att erbjuda utbildningar som gör det möjligt för dig att leva ett balanserat och stressfritt liv. Anmäl dig till en av våra kurser idag och börja din resa mot bättre  ett stressfriare liv!

Kontakta oss gärna för rådgivning och tips! Jag hoppas att vi hörs!

Med vänliga hålsningar

Utbildningsmäklaren som löser ditt utbildningsbehov, slider bild på Lisbeth, comp
Lisbeth Halldin, Grundare och utbildningsmäklare

Du kanske också gillar…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.